Hvad er vigtigst på sidste semester – lektier eller jobsøgning?

Jeg nåede nærmest ikke at lande i New York i sidste uge og sætte min kuffert, før den ene lærer efter den anden startede med at fyre læseplaner, lange opgaver, korte opgaver og hundreder af siders læsning efter mig og mine medstuderende. Selvom det kun er et par måneder siden, at jeg slap NYU af syne for en stund, havde jeg helt glemt, hvor hårdt det er at finde læsekræfterne frem efter ferien, og især nu hvor det gælder mit sidste semester. I virkeligheden var det jo meget rart for det første at være i praktik og for det andet at lade sig forsvinde hen i feriestunder i tre ugers tid.

Realiteten er nu, at jeg indtil juleanden bliver serveret må vinke farvel til ubekymrede hverdage og weekender og slide under mine underviserers ubarmhjertighed. Men hvor første og andet semester var hårde på grund af henholdsvis tilpasning og forberedelser til praktik, bliver mit tredje og sidste semester barskt, fordi jeg samtidig med skolen skal gøre mig overvejelser om min jobsituation på den anden side af dimissionsfestlighederne.

Kører sig i stilling til job

For mange af mine klassekammerater er jobspekulationer dog ikke begrænset til overvejelser, men i langt højere grad udvidet til aktion, og jeg bliver både ramt af stress og mindreværd, når jeg ser de kamphandlinger, som de kaster sig ud i. Flere har praktikophold, hvor de arbejder flere dage om ugen, og andre går aggressivt til potentielle chefer for at lure jobmulighederne. Imens har jeg travlt nok med bare at nå mine lektier og møde op til undervisningen.

Er det så bare mig, der er ufattelig tungnem og langsom, eller har de andre en anden prioritering af deres tid? Som udgangspunkt forsøger jeg at læse alle mine lektier og i hvert fald gøre mit bedste i skriftlige opgaver. Jeg har immervæk betalt en pæn slat penge for at følge undervisningen, så jeg skal vel også have noget ud af det.

Job eller gode karakterer?

Den holdning er selvfølgelig fin nok at have, mens semestret er i gang, men den er i virkeligheden ligegyldig, hvis jeg efter sidste eksamen kan sige pænt goddag til A-kassen. I januar når NYU er slut for mit vedkommende, vil jeg måske være gladere for et job end et pænt karakterblad.

Den konklusion tror jeg, at flere af mine klassekammerater er kommet frem til og derfor nu på bedste vis forsøger at køre sig i stilling til gode job. Af natur har jeg bare så svært ved at komme fuldstændig uforberedt til undervisningen, lave middelmådig research til en artikel og halvhjertet færdiggøre skriftlige opgaver. Især på NYU, hvor professorerne ligner nogle, der vil flå dit hjerte ud, hvis du bare overvejer at komme for sent. Det kan godt være, at jeg ikke får topkarakterer, men i det mindste gør jeg mit bedste og prøver at få så meget med fra undervisningen som muligt. Netop et sted som NYU, hvor lærerkræfter oftest er eminente, vil det være åndssvagt ikke at tage så meget med derfra som muligt.

Jeg står i en situation nu, hvor jeg på dette semester har en relativ stor mulighed for at få et praktikophold hos et medie, der i øjeblikket udvider sin journaliststab. Et ben indenfor som praktikant vil sikkert øge mine chancer gevaldigt for at komme i betragtning til et rigtigt job, når jeg om et par måneder sender min ansøgning til samme medie. På den måde lyder det som et glimrende forslag.

Men samtidig vil det betyde mindre tid til skolen og en væsentlig større stressfaktor i mit hverdagsliv. Og når nu det er sidste semester på min kandidat, kunne det også være rart at nyde de formentlig allersidste måneder som studerende. Så hvad skal man gøre? Fokusere på sit studie eller sin jobsøgning? Jeg er i hvert fald i tvivl.

One response to “Hvad er vigtigst på sidste semester – lektier eller jobsøgning?

  1. Jeg tror du vil blive belønt for at abejde hårdt i skolen og tage imod praktikopholdet. Selvom det lyder hårdt vil det gavne dig mest i Januar. Ligesom os revisorer kæmper hårdt i det første kvartal, må du prøve at gøre nætter til dage her i sidste kvartal 🙂 !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *